Så tar man hand om päls. Underhåll, reperation och skötsel

Äger du en päls? Om svaret är ja, grattis! Du har ett värdefullt plagg som kan ge dig flera år av värme och stil. Men hur tar du hand om den?

Underhåll och skötsel av päls

Det finns mycket information där ute om hur man tar hand om äkta pälsar. Många av dessa förslag kommer dock från felinformerade källor. Ta inte emot tips om underhåll av pälsar från vem som helst. Pälsen är ett hållbart men unikt material, och för att verkligen behärska päls tillbringar individer år med att träna och lära sig från modehus som hanterar päls. Att ta och agera på råd från vänner, grannar eller företag som inte är specialiserade på päls kan leda till stora och eventuellt permanenta skador på din päls eller jacka.

Den här artikeln beskriver de tre huvudsakliga aspekterna av pälsunderhåll: reparation, förvaring och rengöring. Att underhålla din päls kan låta komplicerat, men med rätt kunskap blir det enkelt att bevara din päls skönhet. Rätt förberedelse och enkel vård garanterar att du kommer att njuta av din pälskappa i flera år framöver.

Reparationer av pälsen

Att reparera din päls är den första delen av din underhållsplan för pälsar. Om du märker några hål eller skador på din päls eller inuti fodret, är det viktigt att den repareras omedelbart. En liten skada kan växa och leda till mer kostsamma reparationer.

Du bör hitta en professionell pälsbehandlare för alla reparationer. Päls är inte som vardagsmaterial, som exempelvis jeans och tyg. Eftersom päls är en lyxartikel behöver den en viss typ av vård. Riskera inte att förstöra din investering genom att ta den till en vanlig skräddare eller sömmerska. Normala reparationstekniker med vanliga trådar och nålar är inte tillräckligt.

Under professionell reparation utförs arbetet från pälsens insida. Dessa typer av reparationer är starkare och kommer inte att synas från utsidan när du bär pälsen.

När du får din päls reparerad, bör du få ditt föremål inspekterat för andra potentiella hål och få klart alla reparationer på samma gång.

Förvaring av pälsar

Korrekt pälsförvaring är ett av de enklaste sätten att hålla din pälsarna frisk, glänsande och plysch. Under lågsäsongerna i mitten av våren och sommaren föreslår experter att din päls förvaras av ett företag. När du letar efter ett lagringscenter ska du försöka hitta ett ansett pälsföretag med bra recensioner. Du bör känna dig bekväm med att lämna din päls hos det här företaget under nästan hälften av året.

Pälsen ska lagras i temperaturkontrollerade miljöer. Temperaturen i lagringsområdet ska vara låg, då kalla temperaturer bevarar de naturliga oljorna i pälsen. Det är här fuktstyrd lagring spelar in, då fuktigheten i luften också påverkar pälsens hårstrån. För mycket fukt eller för lite luftfuktighet kan skada pälsen och leda till försämrad kvalitet och livslängd. Skadedjurskontroll är en annan viktig fråga att tänka på, insekter som malar och fästingar gillar din päls lika mycket som du gör. Valvet ska förseglas på ett professionellt sätt för att förhindra oönskade gäster.

När du bär din kappa under de kallare årstiderna, kommer här några användbara påminnelser:

  • Använd inte skåp gjort av cederträ – dessa är utmärkta för förvaring av material som inte ska uppleva fukt. Detta är dock just anledningen till att du inte ska förvara päls i en sådan miljö. Cederträet absorberar din päls naturliga oljor som leder till bortfall.
  • Säg nej till malkulor – Kemikalierna som finns i de flesta malkulor kan reagera negativt på oljor i dina pälsar.
  • Undvik att förvara den i påsar – Din päls måste ”andas” medan den lagras. Använd inte påsar designade för att förvara plagg av något slag eftersom de kan begränsa luftcirkulationen över lång tid.
  • Håll dig borta från värmen – Det här tipset är rätt uppenbart, men päls och värme passar inte bra tillsammans. Håll din päls borta från värmekällor i ditt hem som exempelvis ventiler för att förhindra torkning och brännskador.

Rengöring av päls

Även om det finns ett DIY-alternativ för pälsrengöring där ute, rekommenderar experter att ditt pälsplagg rengörs minst en gång om året av proffs. Pälsrengöring är inte bara viktigt för att ta bort smuts och andra partiklar, utan också för att skydda de tidigare nämnda naturliga oljorna. Dessa oljor är viktiga, då de ger din kappa sitt lysande utseende och förhindrar att pälsen går sönder.

Pälsrengöring tar bort damm, lukt och andra små föremål från din kappa. Rätt pälsrengöring bör också inkludera schamponering och glasering för att skydda och återställa oljorna. Efter en professionell rengöring ska din pälskappa se helt ny ut.

Med lite planering och kunskap kan din pälsunderhållsplan hjälpa till att bevara dina pälsar under många år. Kom ihåg att kontakta de bästa städfirmorna i Stockholm för bäst rengöringshjälp.