Städning Hemma – Checklista Städning

En städchecklista som sparar tid

För vissa av er är städning en andra natur, och du har inga problem med att bevara ett rent, välordnat hem. Vi andra gör vi bara det bästa vi kan för att hålla rent, men skulle verkligen gynnas av ett besök av en städfé. Eftersom det förmodligen inte kommer att hända, är det näst bästa jag kan ge dig städféns checklista. Beväpnad med en checklista på när och hur ofta vissa arbeten ska utföras, kommer du att bli mindre överhopad och kunna städa ditt hem snabbt och enkelt. Kom ihåg att anlita bra städare för hemstäd i Stockholm för städhjälp!

Daglig checklista för städning

Låt oss börja med den dagliga städchecklistan.

Målet är att inte överhopa dig, men det görs det regelbundet kommer de här uppgifterna att bli lättare att besegra i små doser i stället för att vänta på att de urartar. Börja i köket; gör rent på bänkarna, diska eller fyll diskmaskinen, torka spill och rester från spisen och sopa golvet. Steg två; besegra pappersröran. Hämta och sortera post, lägg läxor, dagstidningar och andra papper på deras rättmätiga plats. Lägg all skräppost och gamla papper i återvinningen. Fortsätt med badrummet; häng upp handdukar, lägg smutsiga kläder i tvättkorgen och gör rent tvättställ och bänkar (en korg eller låda för varje person är ett bra sätt att göra detta enkelt). Häng kläder omedelbart när tvättmaskinen eller torktumlaren är klar, vik och lägga undan tvätten. Det kommer att minska behovet av strykning senare! Lägg alla spridda leksaker i lådor. Bädda sängarna.

Checklista för veckostädning

Här är sysslor på checklistan för veckostädningen. Damma alla hyllor, möbler och prydnadssaker. Dammsug och mopp alla golv i huset med fuktig mopp. Rengör dusch/bad, toalett, handfat och kranar. Spraya och rengör speglarna och ytbehandlingar av metall. I köket rengör köksapparater, dörrar till kylskåp, diskmaskin m.m. och torka av bänkskivor och apparater. Rengör insidan av mikrovågsugnen och skura spisen. Öppna kylskåpet och släng gamla matrester. Byt och tvätta lakan. Rengör TV- och datorskärmar. Sopa gångvägar i garaget.

Rengöring varje månad

Varje månad bör du rengöra smutsiga väggar, ta bort handavtryck utanför dörrarna och torka av listerna. Dammsug stoppade möbler, särskilt under kuddar. Damma av persienner, polera trämöbler och rengör/underhåll skinnmöbler. I köket rengör du insidan av kylskåpet och ugnen samt dammsuger och torkar av insidan på ofta använda lådor. Tvätta täcken, överkast och madrasskydd och vänd på din madrass ett varv. Damma ev. takfläktar och byta filter i ev. värme- eller luftpumpar. Ge ditt garage en bra omgång.

Här är checklistan som du bör använda två gånger per år

Kemtvätta fjäder- och duntäcken. Tvätta draperier. Dammsug bakom sovrumsmöbler, under sängar och i alla garderober. I köket bör du rengöra insidan av alla skåp och lådor. Rengör under och bredvid kylskåpet och dess kylelement. Tvätta runt, under och bakom diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare och rensa ut torkluftsutblåset. Byt batterier i brandvarnaren. Storstäda garaget, sätta undan all semesterutrustning.

 1. Tvätta gardiner och draperier, rengör persienner
 2. Kemtvätta duntäcken
 3. Dammsug under sängar och bakom köksskåp
 4. Dammsug inuti garderober
 5. Damma kylskåp, kylelement, dammsug/rengör utrymmet runt kylskåpet
 6. Torka ur insidan av skåp och lådor
 7. Dra ut tvättmaskin och tvätta väggar och golv runt tvättmaskin / torktumlare
 8. Dammsug baksidan av torktumlaren och rensa ut filter och luftutblås
 9. Byt batterier i brandvarnare och rökdetektorer
 10. Rengör garage, städa undan säsongsbetonade objekt i lådor och på hyllor
 11. Låt ev. mattbeklädda trappor städas professionellt

Årlig städchecklista

 1. Låt rengöra eldstäder och ev. luftkonditionering
 2. Rengör mattor och ryamattor
 3. Rengör stoppade möbler
 4. Gå igenom leksaker och kläder – ge bort eller sälj allt du inte längre vill ha kvar

Använd omställningen till sommartid eller årstidsbytena till att komma ihåg det du ska göra enligt städchecklistan.

Schemalägg uppgifter du utför två eller fyra gånger per år till givna dagar i din kalender. Till exempel, byt batterier i brandvarnaren samtidigt som du ställer om klockan inför vintertiden eller rengör dina takfläktar första dagen i en ny månad. Du förstår tanken!